Home > Nieuws & Agenda > Nieuws

Microplastic vervuiling zit overal in Nederlandse zee- en zoetwatersystemen

21-02-17

Dit is de conclusie van onderzoekers van de afdeling Environment and Health (E&H), die in samenwerking met Dick Vethaak (E&H en Deltares) milieumonsters hebben onderzocht op microplastic verontreiniging.

Fossiele muggenlarven beslechten klimaatdebat

17-02-17

Fossiele muggenlarven blijken betrouwbare informanten voor het bepalen van het klimaat in het verleden. Dit is de conclusie van het onderzoeksteam, waaronder VU aardwetenschapper Hans Renssen, in hun artikel in Nature Geoscience.

Nieuw boek van Nico van Straalen en Dick Roelofs: Evolueren wij nog?

17-02-17

De evolutie van de mens staat meer dan ooit in de belangstelling, en nieuwe wetenschappelijke inzichten buitelen over elkaar heen. Wat weten we nu precies over onze voorouders? Hoe werkt evolutie eigenlijk, wat is de rol van onze genen in deze ontwikkeling? Welke overblijfselen van onze voorouders zitten er nog in ons lichaam? En evolueren wij op dit moment?

Prestigieuze Vici-beurs voor Wouter Schellart

17-02-17

Geofysicus en geoloog Wouter Schellart krijgt anderhalf miljoen euro om de krachten in de aardkorst te onderzoeken die de Andes en de Himalaya hebben gevormd, de grootste bergen ter wereld.

Onderzoek met embryo’s van zebravisjes toont risico rubberkorrels van kunstgrasvelden aan

15-02-17

Toxicologen Jessica Legradi en Jacob de Boer (Milieu en Gezondheid, VU) stelden embryo’s van zebravisjes 1 dag bloot aan onverdund water, waarin rubberkorrels hadden gelegen. Deze embryo’s overleden binnen 5 dagen. In verdund water vertoonden de vissenembryo’s hyperactief gedrag.

Overeenstemming UvA en VU over bètahuisvesting

14-02-17

De Colleges van Bestuur van de VU en UvA hebben overeenstemming bereikt over een huisvestingsprogramma om de bètasamenwerking te faciliteren. De bètafaculteiten van beide universiteiten hebben de wens om de samenwerking op een aantal domeinen te intensiveren en krachten te bundelen in onderzoek en onderwijs.

Nico van Straalen en Dick Roelofs schrijven over de evolutie van de mens

14-02-17

In Evolueren wij nog? bespreken VU-ecologen Nico van Straalen en Dick Roelofs de evolutionaire ontwikkelingsbiologie van het menselijk lichaam.

Grote subsidie toegekend aan VU en VUmc voor onderzoek naar prikkelgevoeligheid bij autisme

14-02-17

Aan Niels Cornelisse, Tinca Polderman and Matthijs Verhage (Neurowetenschappen, VU-VUmc), en Sander Begeer (Ontwikkelingspsychologie, VU) heeft ZonMw een prestigieuze TOP subsidie van 675.000 euro toegekend voor onderzoek naar de biologische oorzaken van zintuigelijke overgevoeligheid in autisme.

Landslakken kunnen Cupido weerstaan

13-02-17

Cupido kijkt werkeloos toe terwijl slakken elkaar met liefdespijlen besteken om meer eitjes te bevruchten. VU-ecologen Monica Lodi en Joris Koene hebben ontdekt dat slakken de effecten van die liefdespijl ook kunnen weerstaan.

VU coördineert ontwikkeling model aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen

10-02-17

Het model wordt ontwikkeld als onderdeel van het project Care for Obesity dat is ondergebracht bij de afdeling Gezondheidswetenschappen.

Nieuwe VU brede honor Designing Innovations for Sustainability

07-02-17

Op 7 februari start de nieuwe VU-brede honor Designing Innovations for Sustainability. Green Office VU, het duurzaamheidsplatform binnen de VU voor studenten en medewerkers, is de initiatiefnemer voor deze interdisciplinaire opleiding.

Meer plantaardig eten beter voor gezondheid van mens en milieu

31-01-17

Milieuchemicus Harry Aiking (IVM-VU) pleit in een opiniestuk in Trouw met collega Ckees van Oijen voor een dieet met meer plantaardige eiwitten. Dat is beter voor onze gezondheid én voor het milieu.

Guido van der Werf wint de Ammodo KNAW Award 2017

25-01-17

Van der Werf mag als een van de 8 toponderzoekers 300.000 Euro in ontvangst nemen om hiermee nieuw fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit te gaan voeren.

Mensen veroorzaakten het uitsterven van de megafauna in Australië

24-01-17

Niet het klimaat maar mensen veroorzaakten het uitsterven van de megafauna in Australië tijdens het Pleistoceen. Dit concludeert het internationale onderzoeksteam, onder leiding van paleo-ecoloog Sander van der Kaars.