Home > Nieuws & Agenda > Nieuws

Meer onweer en bliksem veroorzaken meer bosbranden in noordelijke bossen

27-06-17

Een nieuwe studie van Sander Veraverbeke, bosbrandspecialist aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wijst onweer en bliksem aan als hoofdoorzaak voor enkele heel grote brandjaren in Canada en Alaska, met branden die verder noordwaarts kruipen en zo noordelijke landschappen kunnen veranderen.

VU- en UvA-studenten in iGEM-competitie 2017

22-06-17

Een team van VU- en UvA-studenten doet mee aan de prestigieuze iGEM-competitie. Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat er door middel van genetische modificatie van micro-organismen, oplossingen worden bedacht voor de problemen zoals milieuvervuiling en klimaatverandering als gevolg van stijgende CO2-uitstoot.

Uitreiking van de Karlijn Keijzer Scriptieprijs aan Nick Bergkamp

15-06-17

Op 29 juni zal de tweede Karlijn Keijzer Scriptieprijs worden uitgereikt aan Nick Bergkamp, MSc student in Drug Discovery and Safety (DDS), door Jacqueline Keijzer, moeder van Karlijn Keijzer.

Watermanagement bovenstrooms vergroot waterschaarste benedenstrooms

15-06-17

Voorzieningen waarmee mensen water willen veiligstellen, zoals reservoirs, dammen en irrigatiesystemen, zorgen voor een betere beschikbaarheid van water voor de wereldbevolking. De keerzijde is echter grotere waterschaarste in benedenstroomse gebieden.

Genen voor slapeloosheid gevonden

13-06-17

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid. Door deze vondst hebben de wetenschappers een belangrijke stap gezet in het ontrafelen van de biologische mechanismen die zorgen voor slapeloosheid.

NWO-TTW beurs voor verbetering van bodemonderzoek

08-06-17

Moleculair ecoloog Dick Roelofs heeft samen met internationale partners een beurs van 508.755 euro van NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) toegekend gekregen. Hun doel is om juist díe gegevens uit een grote dataset van aan chemicaliën blootgestelde bodemdieren te selecteren, die een snelle test voor milieubeoordeling mogelijk maken.

Ook Vidi-beurs voor aardwetenschapper José Joordens

06-06-17

Nog meer goed nieuws voor FALW: aardwetenschapper José Joordens heeft ook een Vidi gekregen.

Dim Coumou en Judith Bosmans krijgen Vidi beurs van 800.000 euro

30-05-17

Klimaatwetenschapper Dim Coumou heeft de NWO-beurs toegekend gekregen om periodes van droogte en hitte beter te kunnen voorspellen. Epidemioloog Judith Bosmans gaat met deze beurs nader onderzoek doen naar de kosteneffectiviteit.

Joen Luirink ontvangt NWO-TTW beurs

30-05-17

Moleculair microbioloog Joen Luirink (AIMMS) ontvangt een beurs van € 570,000,- van NWO Toegepast Technische Wetenschappen (TTW). Hij is een van de partners van het multidisciplinaire onderzoeksproject Bac Vactory, dat bacteriële vaccins wil ontwikkelen.

ITN-financiering voor Bas Teusink

29-05-17

Hoogleraar Bas Teusink (Systems Bioinformatics) maakt onderdeel uit van het Europese SynCrop-consortium, dat een Marie Skłodowska-Curie actions (MSCA) Innovative Training Networks (ITN) subsidie heeft binnengehaald.

Wetenschappers vinden veertig nieuwe genen voor intelligentie

22-05-17

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van VU-hoogleraar Neurowetenschappen Danielle Posthuma zorgt voor een belangrijke doorbraak in ons begrip van de genetische basis van intelligentie.

Uitroeiing van een dodelijke parasitaire ziekte is een stap dichterbij

16-05-17

Schistosomiasis, ook wel bekend als slakkenkoorts of bilharzia, eist jaarlijks ongeveer 200.000 levens. Onderzoekers, onder wie Joris Koene, hebben nu de biologie van de tussengastheer van de parasiet (een zoetwaterslak) doorgrond en publiceren hierover in Nature Communications.

VU-hoogleraar Eddy Moors wordt nieuwe rector van IHE Delft

09-05-17

Eddy Moors, VU-hoogleraar Water and Climate, is officieel voorgesteld als nieuwe rector van IHE Delft, het Institute for Water Education. Hij zal 1 juli formeel beginnen.

Environmental Studies en Health VU staan wereldwijd op de 4e plaats

08-05-17

Volgens de Center for World University Rankings (CWUR) komt de VU op de 4e plaats wereldwijd bij zowel het thema Environmental Studies als Primary Health Care.

Rosanne Hertzberger nieuwe onderzoeker op de VU

04-05-17

Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger is per 1 mei werkzaam bij de afdeling Moleculaire Celbiologie van de VU.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl