Home > Nieuws & Agenda > Nieuws

Studenten Aardwetenschappen vallen in de prijzen

23-03-17

Pim Kaskes krijgt op 30 maart de Escherprijs voor de best beoordeelde afstudeerscriptie in (toegepaste) aardwetenschappen uitgereikt. Evalien van der Valk won de Jelgersmaprijs 2016 voor de beste Nederlandse aardwetenschappelijke bachelorscriptie. En het VU team van masterstudenten Aardwetenschappen werd derde in een Europese wedstrijd voor geologen, de Imperial Barrel Award.

Ken jij het IT team voor Onderzoek al?

23-03-17

IT-blog Wilmar de Lange

Bos uit de ijstijd ontdekt in het veen

14-03-17

Geologen Kees Kasse en Ronald van Balen legden samen met archeoloog Jos Bazelmans restanten van een bos van 12.900 jaar oud bloot.

Inzicht in koolstofcyclus van de jonge aarde via een diamant

13-03-17

Onderzoek aan kleine mineraalinsluitsels in diamanten uit Botswana wijst uit dat diamantkristallen er miljarden jaren over doen om te groeien.

Aysem Mert heeft volgens Volkskrant-jury het beste idee voor democratisering

10-03-17

Duurzaamheidswetenschapper Aysem Mert had wat de jury betreft het winnende idee: begin met democratischer werken op de werkvloer. Door bijvoorbeeld een manager democratisch te kiezen, via stemming. Of door het geld op democratische wijze te verdelen over de verschillende projecten. Op deze manier wordt democratie een vertrouwd principe en gaat het in de samenleving zelf leven.

Subsidie voor VU en VUmc voor onderzoek naar verbetering diabetesmedicatiezorg

07-03-17

ZonMw heeft Marcel Adriaanse (Gezondheidswetenschappen, VU) en Jacqueline Hugtenburg (Klinische Farmacologie en Apotheek, VUmc) een STIP subsidie van €125.000 toegekend voor onderzoek naar de praktijkverbetering van diabetesmedicatiezorg.

Vijfentachtig gedomesticeerde boomsoorten al 5 eeuwen algemeen in de Amazone

07-03-17

Een internationaal team van ecologen en sociaal-wetenschappers toonde onlangs aan dat boomsoorten, door inheemse volkeren al voor 1492 gedomesticeerd een belangrijke rol blijven spelen in de hedendaagse bossen.

Comenius-beurs voor FALW-docent Anna van Luijn

06-03-17

Vanmiddag ontving FALW-docent Anna van Luijn (Athena Instituut) uit handen van Onderwijsminister Jet Bussemaker een beurs ter waarde van 50.000 euro voor een verbeteringsproject op het gebied van onderwijs en diversiteit.

Verstedelijking bedreigt toekomstige voedselproductie

06-03-17

De hoeveelheid stedelijk oppervlak in de wereld neemt hard toe, en de verwachting is dat deze trend doorzet. Dit is een bedreiging voor de toekomstige voedselproductie.

Topmasters: Bioinformatics & Systems Biology en Parallel & Distributed Computer Systems

28-02-17

De masteropleidingen Bioinformatics and Systems Biology en Parallel and Distributed Computer Systems zijn, volgens de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2017, topopleidingen. Ze scoren rapportcijfers van respectievelijk een 8,2 en een 9.

Diamond’s 2-billion-year growth charts tectonic shift in early Earth’s carbon cycle

24-02-17

A study of tiny mineral ‘inclusions’ within diamonds from Botswana has shown that diamond crystals can take billions of years to grow.

Microplastic vervuiling zit overal in Nederlandse zee- en zoetwatersystemen

21-02-17

Dit is de conclusie van onderzoekers van de afdeling Environment and Health (E&H), die in samenwerking met Dick Vethaak (E&H en Deltares) milieumonsters hebben onderzocht op microplastic verontreiniging.

Fossiele muggenlarven beslechten klimaatdebat

17-02-17

Fossiele muggenlarven blijken betrouwbare informanten voor het bepalen van het klimaat in het verleden. Dit is de conclusie van het onderzoeksteam, waaronder VU aardwetenschapper Hans Renssen, in hun artikel in Nature Geoscience.

Nieuw boek van Nico van Straalen en Dick Roelofs: Evolueren wij nog?

17-02-17

De evolutie van de mens staat meer dan ooit in de belangstelling, en nieuwe wetenschappelijke inzichten buitelen over elkaar heen. Wat weten we nu precies over onze voorouders? Hoe werkt evolutie eigenlijk, wat is de rol van onze genen in deze ontwikkeling? Welke overblijfselen van onze voorouders zitten er nog in ons lichaam? En evolueren wij op dit moment?

Prestigieuze Vici-beurs voor Wouter Schellart

17-02-17

Geofysicus en geoloog Wouter Schellart krijgt anderhalf miljoen euro om de krachten in de aardkorst te onderzoeken die de Andes en de Himalaya hebben gevormd, de grootste bergen ter wereld.