Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > Subsidie voor VU en VUmc voor onderzoek naar verbetering diabetesmedicatiezorg
Nieuwsarchief
07-03-2017

Subsidie voor VU en VUmc voor onderzoek naar verbetering diabetesmedicatiezorg

ZonMw heeft Marcel Adriaanse (Gezondheidswetenschappen, VU) en Jacqueline Hugtenburg (Klinische Farmacologie en Apotheek, VUmc) een STIP subsidie van €125.000 toegekend voor onderzoek naar de praktijkverbetering van diabetesmedicatiezorg.

Veel diabetes patiënten hebben moeite met het blijven gebruiken van medicijnen ter behandeling van hun chronische aandoening. Er zijn diverse methoden om hen te motiveren trouw de medicatie in te nemen: therapietrouw te zijn. Echter, deze methoden worden in de dagelijkse praktijk nauwelijks toegepast. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de niet-optimale samenwerking en communicatie tussen zorgverleners. Daarnaast hebben ook patiënten veel uiteenlopende redenen om zich niet aan de voorgeschreven behandeling houden. Hugtenburg en Adriaanse willen de subsidie gebruiken om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van therapieontrouw. Vervolgens ontwikkelen ze een draaiboek, passen ze een bestaande interventie aan, en wordt deze in de praktijk op haalbaarheid en effectiviteit getest en geëvalueerd.

Het onderzoek wordt op een digitale wijze vormgegeven binnen de bestaande elektronische databases van de deelnemende zorgverleners. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de diabetesmedicatiezorg in de huisartspraktijk en apotheek. De verwachting is dat dit zal leiden tot een aangepast draaiboek, verbeterde zelfmanagement van medicatiegebruik door de diabetespatiënt, een verbeterde bloedglucosewaarden op de langere termijn.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl