Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > Prestigieuze Vici-beurs voor Wouter Schellart
Nieuwsarchief
17-02-2017

Prestigieuze Vici-beurs voor Wouter Schellart

Geofysicus en geoloog Wouter Schellart krijgt anderhalf miljoen euro om de krachten in de aardkorst te onderzoeken die de Andes en de Himalaya hebben gevormd, de grootste bergen ter wereld.

De Andes en de Himalaya hebben zich over tientallen miljoenen jaren gevormd, maar de aandrijfkrachten voor hun formatie zijn onduidelijk. Schellart: “Met dit onderzoek wil ik kijken wat de rol van onderduikende (subducerende) tektonische platen en diepe mantel stromingen is in het vormen van deze spectaculaire gebergtes.”

Schellart gaat de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opzetten. Naast het onderzoek naar bergen richt hij zich ook op het reconstrueren van de ligging van continenten, oceanen en vulkaan ketens rondom de “Pacific Ring of Fire”, en op het voorspellen van de locatie van mega aardbevingen bij subductie zones. Zulke aardbevingen kunnen voor gigantische verwoesting zorgen, zoals is gebeurd bij de Sumatra-aardbeving in 2004 en de Japanse aardbeving in 2011.

NWO Vici
Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. NWO kende in totaal 34 Vici-beurzen toe.

NWO kende in totaal 34 Vici-beurzen toe, waarvan VU wetenschappers er twee kregen toegekend.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl