Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > Aysem Mert heeft volgens Volkskrant-jury het beste idee voor democratisering
10-03-2017

Aysem Mert heeft volgens Volkskrant-jury het beste idee voor democratisering

Duurzaamheidswetenschapper Aysem Mert had wat de jury betreft het winnende idee: begin met democratischer werken op de werkvloer. Door bijvoorbeeld een manager democratisch te kiezen, via stemming. Of door het geld op democratische wijze te verdelen over de verschillende projecten. Op deze manier wordt democratie een vertrouwd principe en gaat het in de samenleving zelf leven.

Volgens de jury sluit het idee van Mert op alle fronten aan bij wat naar hun idee nodig is voor het nieuw leven inblazen van de democratie in de Nederlandse samenleving. De Volkskrant nodigde wetenschappers van uiteenlopende vakgebieden uit ideeën aan te dragen om dit te bewerkstellingen.

Vier VU-ideeën
Vanuit de VU kwamen vier inzendingen: naast het winnende idee van Aysem Mert kwam Tibor Bosse (Kunstmatige Intelligentie) met het idee om een Super-Stemwijzer te bouwen. Dit is een intelligent systeem dat op basis van beleidskeuzes met betrekking tot zorg, veiligheid of belastingen 'voorspelt' hoe de samenleving zich dan zou ontwikkelen. Dit geeft de kiezer volgens hem inzicht in de uitwerking van hun stemkeuze in de dagelijkse praktijk. Volgens Mark van Vugt (Evolutionaire Psychologie) is een elite-universiteit voor topbestuurders de oplossing en Paul van Lange (Psychologie) ziet vooral heil in een kleiner aantal politieke partijen in de Tweede Kamer, te weten zeven.

De jury
In het totaal achttien wetenschappers opperden ideeën voor een democratischer samenleving, waarvan tien werden aangedragen door wetenschappers werkzaam bij de Amsterdamse universiteiten (4 VU; 5 UvA) en één bij de HvA. Op deze Volkskrant website staan de voorstellen allemaal beschreven. De zeskoppige jury bestond uit Marleen Stikker (directeur De Waag Society, Amsterdam), opiniepeiler Maurice de Hond, trendwatcher Farid Tabarki, journalist Myrthe Hilkens (voormalig PvdA kamerlid), Peter Sloot (directeur Advanced Studies, UvA) en Raoul du Pré (chef politieke redactie Volkskrant).

Op 13 maart is Aysem Mert een van de vier sprekers bij Kenniscafé over het thema ‘Fair kiezen: heeft democratie toekomst?’.