Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > Uitroeiing van een dodelijke parasitaire ziekte is een stap dichterbij
16-05-2017

Uitroeiing van een dodelijke parasitaire ziekte is een stap dichterbij

Schistosomiasis, ook wel bekend als slakkenkoorts of bilharzia, eist jaarlijks ongeveer 200.000 levens. Onderzoekers, onder wie Joris Koene, hebben nu de biologie van de tussengastheer van de parasiet (een zoetwaterslak) doorgrond en publiceren hierover in Nature Communications.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Coenraad Adema (Universiteit van New Mexico) analyseerde het gehele genoom van een zoetwaterslak. Deze slak is tussengastheer voor het larvale stadium van de dodelijke schistosomiasis parasiet. Het onderzoeksteam heeft nieuwe processen ontdekt, waardoor alternatieve bestrijding van de parasiet tijdens het verblijf in de slak mogelijk wordt.

Schistosomiasis, ook wel bekend als slakkenkoorts of bilharzia, eist jaarlijks ongeveer 200.000 levens. Deze watergebonden parasitaire ziekte heeft een onschuldige zoetwaterslak, de Ramshoorn slak Biomphalaria glabrata, als tussengastheer voor zijn larvale stadium. Op dit moment wordt de parasitaire infectie bij de mens met één enkel medicijn bestreden, waarbij al de eerste resistentiegevallen zijn waargenomen. Met het doorgronden van de biologie van de tussengastheer van de parasiet, hoopt men alternatieve bestrijdingsmogelijkheden te kunnen ontwikkelen. Dit zou bijdragen aan het doel van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO): in 2025 moet deze ziekte de wereld uit zijn.

“Zo hebben we mogelijke doelen geïdentificeerd”, zegt Joris Koene (Ecologie, VU), “waarmee de fysiologie van de voortplanting van de slak kan worden stopgezet. Hiermee hebben we alternatieve controlemechanismen in handen om de populatiegroei van de Ramshoorn slak te reguleren.” De publicatie van het genoomonderzoek in Nature Communications noemt verschillende mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe controlemechanismen om de verspreiding van de schistosomiasis parasiet via de slak aan banden te leggen. Hiermee komt het WHO doel een flinke stap dichterbij.

Beeldmateriaal: Biomphalaria glabrata, copyright Levesque & Koene.