Home > Nieuws & Agenda > Agenda > 16mrt_r-janssen

• Startdatum 16-03-2017

• Tijd 13.45

• Locatie Aula

• Titel Isotope records in vertebrate fossils. From Cretaceous seas to Quarternary Sundaland

• Spreker R. Janssen

• Promotor prof.dr. J.J.G. Reijmer, copromotoren: dr. H.B. Vonhof, dr. J.C.A. Joordens

• Onderdeel Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

• Categorie Aard- en levenswetenschappen

• Evenementtype Promotie

De isotopische samenstelling van fossiele botten en tanden kan gebruikt worden om meer te weten te komen over het dieet en gedrag van uitgestorven dieren, evenals het reconstrueren van de vroegere leefomgeving en het klimaat. Renee Janssen gebruikte deze methodes in haar onderzoek naar zowel het ecosysteem in de subtropische zee die Zuid-Limburg bedekte ten tijde van het Laat-Krijt, als op de omgeving waarin de Pleistocene Javamens (Homo erectus) in Indonesiƫ leefde.

Janssen onderzocht onder andere de restanten van de nu uitgestorven zeeschildpadsoort Allopleuron hofmanni, die in Limburg voorkwam. Zij stelde uit diverse isotopenmetingen de watertemperatuur vast en kon zo voorzichtige conclusies trekken over de leefwijze van deze schildpad. Zij vermoedt dat het dier niet al te diep dook en dat zijn dieet in ieder geval voor een deel gebaseerd was op dierlijke voedselbronnen.

Het isotopenonderzoek van de omgeving van de Pleistocene Javamens leverde nieuwe informatie op over het graasgebied van de toen levende hoefdieren en herkauwers. Tijdens haar onderzoek bestudeerde Janssen de effectiviteit van uitlogingstechnieken om secundaire afzettingen van carbonaat uit de tandemail- en botmonsters te verwijderen.

Meer informatie over dit proefschrift in PURE