Home > Nieuws & Agenda > Agenda > 12mei_M.L. Derkzen

• Startdatum 12-05-2017

• Tijd 13.45

• Locatie Aula

• Titel De groene stad van de toekomst: droge voeten en een koele omgeving door stadsnatuur

• Spreker M.L. Derkzen

• Promotor prof.dr.ir. P.H. Verburg, copromotor: dr.ir. A.J.A. Teeffelen

• Contactgegevens

• Onderdeel Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

• Categorie Aard- en levenswetenschappen

• Evenementtype Promotie

Natuur in de stad is van levensbelang. Problemen als wateroverlast, lawaai en hitte kunnen worden aangepakt met behulp van stadsnatuur en het geeft ons een plek om tot rust te komen. Derkzen: “Uit mijn onderzoek blijkt duidelijk dat de voordelen van groen en water onevenredig over de stad verdeeld zijn. Daarnaast verschilt de rol van de natuur voor de verschillende gebruikers, en deze verandert ook naar tijd en plaats.”

Als voorbeeld noemt Derkzen de stadsmeren in het Indiase Bangalore: deze verliezen langzamerhand hun traditionele functie als bron van levensonderhoud en hebben tegenwoordig steeds meer een recreatieve functie voor de rijke middenklasse – mits de meren niet opgeslokt worden door de aanhoudende golf van verstedelijking.

“Maar ook dichtbij huis zijn de baten van groen niet gelijk”, zegt Derkzen. “Zo hadden bewoners van een minder groene wijk in Rotterdam meer last hebben van hitte en wateroverlast dan bewoners van een groene wijk.” Desondanks is er in de minder groene wijk voornamelijk behoefte aan recreatief groen zoals een speeltuin, maar dat soort groen zorgt juist minder voor verkoeling en minder wateroverlast dan bijvoorbeeld een bebost park.

Marthe Derkzen concludeert uit haar onderzoek dat de voorkeur voor klimaat-adaptieve stadsnatuur, zoals een bebost park, toeneemt wanneer bewoners goed geïnformeerd worden over hoe zulke natuur nou eigenlijk bijdraagt aan een koele omgeving en droge voeten.