Home > Nieuws & Agenda > Agenda > 24mei_G.H. Kedar
Agenda-overzicht

Werking moleculen in neuronenblaasjes onder de loep genomen

• Startdatum 24-05-2017

• Tijd 15.45

• Locatie Aula

• Titel The Post-Docking Role of Synaptotagmin1 and Munc18-1 In Mouse Chromaffin Cells

• Spreker G.H. Kedar

• Promotor prof.dr. M. Verhage, copromotor: dr. J.R.T. van Weering

• Onderdeel Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

• Categorie Aard- en levenswetenschappen

• Evenementtype Promotie

Girish Kedar onderzocht de moleculaire aspecten van de werking van onze zenuwcellen, de neuronen. Hij keek hierbij specifiek naar twee eiwitten, die een rol spelen bij de overdracht van informatie van de ene naar de andere neuron. Dit gebeurt via blaasjes, vesikels genaamd, die zich aan het plasmamembraan hechten. Na stimulatie geven deze blaasjes hun inhoud af, waaronder de neurotransmitters: de stoffen die voor informatieoverdracht verantwoordelijk zijn.

Door diverse technieken, ultra-high resolution imaging en elektrofysiologische technieken, veranderde Kedar iets aan de oppervlakte van de sturende eiwitten, de Synaptotamin1 en Munc18-1 genaamd. Hij onderzocht of kleine mutaties aan de oppervlakte invloed zouden hebben op de binding van de blaasjes en dus het transport van de informatie. Dit bleek niet het geval te zijn.

Om de complexiteit van de hersenen te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om het moleculaire werkingsmechanisme te ontrafelen en te weten hoe neuronen met elkaar communiceren. Nadere informatie over de werking van de hersenen en rol van de neuronen is belangrijk, omdat de hersenen alle vijf zintuigen besturen die onze dagelijkse ervaringen bepalen, van het bekijken van een prachtige tuin met tulpen tot het proeven van een stuk kaas waar je van gaat watertanden.

De hersenen zijn ook verantwoordelijk voor het controleren en uitvoeren van onwillekeurige activiteiten zoals het functioneren van het hart en de spijsvertering. Het neuron is het type hersencel dat verantwoordelijk is voor het ontvangen en reageren op zulke stimuli, waardoor we de wereld om ons heen kunnen ervaren en er adequaat op kunnen reageren.

Meer informatie over dit proefschrift in PURE